INGREDIENTAI: 50 gramų medaus
50 gramų dižono garstyčių
50 gramų citrinų sulčių (arba obuolių acto, ar vyno acto, ar žaliųjų citrinų sulčių)
50 gramų alyvuogių aliejaus (galima keisti jogurtu, žr. patarimus)
0.5 šaukštelio druskos
1 žiupsnelis maltų juodųjų pipirų (arba čili)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 5 min.
1.
Dubenėlyje gerai išmaišau medų ir garstyčiais iki vienalytės konsistencijos.
2.
Supilu citrinų sultis, druską ir pipirus. Gerai išmaišau.
3.
Pamažu maišydama (arba plakdama šluotele) pilu aliejų. Iš pradžių jį pilu lėčiau, stebėdama, kad gerai išsimaišytų ir neliktų aliejaus “burbuliukų“ padaže. Lėtai supylus pirmą trečdalį, likusį aliejų galima pilti greičiau.
4.
Paragauju, ar patinka skonis - jeigu norisi sūriau/rūgščiau, įdedu dar druskos ar citrinų sulčių.
5.
Viskas, padažas paruoštas! Naudoju iškart arba supilu į sandarų stiklainiuką ir laikau šaldytuve. Ten jis puikiai gyvena bent 3-4 savaites. Gal ir ilgiau, nebuvo progos patikrinti
Patarimai:
•
Patogiausia padažą maišyti plakimo šluotele.
•
Jeigu medus labai kietas, truputį pašildykite virš garų vonelės, kad suminkštėtų. Bet tik truputį! Kitaip medus praras naudingąsias savybes.
•
Vietoje medaus teoriškai turėtų tikti ir klevų ar datulių sirupas. Visgi su jais dar nebandžiau, tad 100 proc. nepažadu :)
•
Šaldytuve aš šį padažą laikau durelėse, nes laikant vėsesnėje šaldytuvo vietoje padažas gali sukietėti (tai normalu dėl alyvuogių aliejaus). Jeigu taip nutiktų, palikite pastovėti kambario temperatūroje keletą minučių, o tada gerai papurtykite stiklainiuką ir tekstūra vėl bus puiki.
•
Tokios padažo proporcijos, kurias užrašiau, yra klasikinės. Bet jeigu norite ne tokio saldaus padažo, tiesiog pilkite daugiau aliejaus (t.y. medaus/garstyčių/citrinų sulčių dėkite po lygiai, o aliejaus - daugiau).
•
Vietoje aliejaus galite naudoti tirštą graikišką jogurtą - išbandyta ir tikrai skanu. Jo dėkite tiek, kad patiktų padažo skonis. Tokiam ingredientų kiekiui aš dedu apie 100-150 g jogurto.