INGREDIENTAI: Pagrindui:
230 gramų sausainių (naudojau Gaidelio klasikinius)
100 gramų sviesto
Kremui:
250 gramų maskarponės sūrio
250 gramų grietinėlės, 35% riebumo
200 mililitrų kokosų pieno (naudojau 18% riebumo, galima keisti graikišku jogurtu, žr. patarimus)
1 skardinė konservuotų ananasų (mažesnė, pjaustytų kubeliais, apie 350g gryno svorio)
100 gramų cukraus (arba pagal skonį)
3 šaukštai citrinų sulčių
14 gramų želatinos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Į nedidelį indelį ar puodelį supilkite 100 ml kokoso pieno, ant jo paviršiaus užbarstykite želatiną. Palikite išbrinkti 15-20 min.
2.
Konservuotus ananasus labai gerai nuvarvinkite nuo sirupo (galite padėti ant popierinių rankšluostėlių, kad sugertų skysčio perteklių).
3.
Sausainius sumalkite elektriniu trintuvu iki trupinių ir sumaišykite su ištirpintu sviestu.
4.
Apvalios formos (naudojau 22 cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi. Suberkite sausainių trupinius ir pausdami rankomis suformuokite pagrindą bei daugmaž 5 cm aukščio kraštelius. Padėkite į šaldytuvą, kad pastingtų, kol darysite kremą.
5.
Želatiną ištirpinkite virš garų vonelės arba atsargiai mikrobangėje. Dubenyje sumaišykite grietinėlę ir likusius 100 ml kokoso pieno. Lengvai plakdami šluotele į šį mišinį pamažu supilkite ištirpintą dar šiek tiek šiltą želatiną.
6.
Maskarponę sukrėskite į didesnį dubenį, suberkite cukrų ir elektriniu plaktuvu truputį paplakite, kad maskarponė suminkštėtų. Toliau plakdami per kelis kartus supilkite grietinėlės ir kokoso pieno mišinį bei citrinos sultis. Plakite iki kremas įgaus purumo, ims laikyti formą (tai šiek tiek užtruks, bet tikrai įvyks, labai standus kremas būti neturi - tiek kad perbraukus pirštu liktų žymė).
7.
Ant torto pagrindo sudėkite trečdalį kremo, tada išdėliokite ananasų gabalėlius ir sudėkite likusį kremą, išlyginkite torto paviršių.
8.
Palaikykite tortą šaldytuve bent 3-4 valandas (o dar geriau - per naktį), kad sustingtų.
9.
Patiekdami galite papuošti konservuotų ananasų gabalėliais, pabarstyti kokoso drožlėmis, smulkintais riešutais ar kaip tik norisi.
Patarimai:
•
ĮDOMUS FAKTAS: Plačiai paplitusi legenda sako, kad kokteilį „Pina Colada“ sugalvojo Puerto Rike prieš daugiau nei 200 metų gyvenęs Robert Cofresi. Ir, nors iš prigimties buvo turtingas, jis tapo piratu, kai 1800 m. valstybės galia ėmė žlugti. Apmaudu, kad originalaus jo sukurto „Pina Colada“ recepto iki šiol taip ir nepavyko rasti, tačiau šis gėrimas nuo 1978 m. tapo nacionaliniu Puerto Riko kokteiliu.
•
Į kremą dar labai tinka įmaišyti 1-2 šaukštus kokosų likerio arba romo, tad bus višika Pina Colada :)
•
Su kokosu pienu šis tortas man pats skaniausias, bet jeigu jo neturite po ranka, galite pakeisti graikišku jogurtu. Tada darykite taip - želatinos dėkite 14g ir jai išbrinkinti naudokite 70 ml sirupo nuo konservuotų ananasų (atitinkamai cukraus į kremą dėkite šiek tiek mažiau). Viename inde maskarponę išsukite su cukrumi ir graikišku jogurtu. Kitame inde labai lengvai paplakite grietinėlę ir plakdami į ją plona srovele supilkite ištirpintą dar lengvai šiltą želatiną. Grietinėlę supilkite į dubenį su maskarponės ir jogurto mišiniu, supilkite citrinos sultis. Viską išplakite iki kremas ims laikyti formą.